O vitaminu C

  • 05.12.2021

Vitamin C, jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších vitaminů na podporu normální funkce imunitního systému. Jaké jsou další účinky vitaminu C a proč je pro lidský organismus tak důležitý? 

 

Vitamin C a trocha historie 

Vitamin C, známý také pod pojmem kyselina askorbová, je vitamin důležitý pro lidské zdraví. Jeho optimální příjem lze organismu zajistit prostřednictvím pestré a vyvážené stravy, v případě zvýšené potřeby kvalitními doplňky stravy s jeho obsahem. 

Vitamin C je organická sloučenina s chemickým názvem L-askorbová nebo jednoduše kyselina askorbová. Pokud organismus dlouhodobě trpí nedostatkem vitaminu C, příznaky deficitu se objeví během několika měsíců. Ve vážných případech může dlouhodobý nedostatek vitaminu C vyústit až v onemocnění zvané kurděje neboli skorbut. V důsledku dlouhodobého nedostatku vitaminu C, kterým v minulosti trpěli námořníci během dlouhých plaveb, byly až do 18. století kurděje nejčastější příčinou jejich úmrtí. Mezi příznaky kurdějí patří únava, bolesti svalů, spontánní krvácení z dásní, opožděné hojení ran a zhoršená imunita. V 18. století ale lékař anglického námořnictva James Lind zjistil, že kurděje způsobuje nedostatek určité látky ve stravě, a že konzumace pomerančů a citronů slouží jako účinná prevence a léčba kurdějí. V roce 1921 nazval biochemik Sylvester Zilva směs látek izolovaných z citronové šťávy vitamin C.  

 

Nejvyšší ocenění za objev vitaminu C

V roce 1927 se maďarskému vědci Szent-Györgyimu podařilo izolovat vitamin C z kůry nadledvin. V roce 1934 se siru Walterovi Haworthovi podařilo syntetizovat vitamin C. V roce 1937 obdrželi Szent-Györgyi a Haworth za své výzkumy Nobelovu cenu.

 

Vysoké ocenění za vitamin C

V roce 1937 obdržel Haworth Nobelovu cenu za chemii za výzkum vitaminu C a Szent-Györgyi obdržel Nobelovu cenu za medicínu.

V letech 1940 až 1980 byl objasněn mechanismus účinku vitaminu C a byla objevena řada jeho dalších funkcí v těle, např. jeho vliv na hojení ran a imunitní odpověď organismu. Bylo také zjištěno, že vitamin C působí jako antioxidant, který dokáže zachytávat volné radikály v těle, a tím chránit buňky. Vitamin C mohl být syntetizován od 30. let 20. století. 

 

Dlouhodobá účinnost vitaminu C

V roce 1984 byl uveden na trh produkt Cetebe® obsahující vysokou dávku vitaminu C s dlouhodobým účinkem, a to po dobu několika hodin. 

Vitamin C chrání před volnými radikály, které neustále útočí na buňky a tkáně. Pomáhá bílým krvinkám zacílit na patogeny a chrání membrány imunitních buněk.

Vitamin C má v těle řadu funkcí, které souvisí s jeho schopností vychytávat volné radikály, neustále napadající buňky a tkáně organismu. Volné radikály poškozují buňky, které mohou následně odumřít nebo zmutovat. Buněčná drť a degenerované buňky musí být odstraněny imunitním systémem.

Kromě této obecně ochranné funkce zastává vitamin C řadu dalších funkcí v imunitním systému. Leukocyty imunitního systému potřebují vitamin C k detekci a likvidaci patogenů. Vitamin C pomáhá bílým krvinkám, které jsou namířeny proti patogenům (chemotaxe), a chrání membrány imunitních buněk. Tyto důležité souvislosti byly podrobně prokázány v mnoha vědeckých studiích.

 

1984: Uvedení prvního výrobku s vysokodávkovým vitaminem C na trh

1975-79: Objev účinku vitaminu C při vychytávání volných radikálů

1970: Celosvětový zájem o vitamin C

1937: Nobelova cena za výzkum v oblasti kyseliny askorbové

1933: Vitamin C poprvé označen jako kyselina askorbová

1728: První izolace vitaminu C

1747: Objevena příčina kurdějí

Přibližně 1550-400 př. n. l.: Poprvé popsány příznaky kurdějí

 

Vitamin C přehledně

Vitamin C je nejlépe znám díky své roli v imunitním systému, rozhodně se však nejedná o jeho jediný účinek. 

 

Vědecká fakta

Vitamin C se podílí na normální funkci imunitního systému.

  • Vitamin C podporuje zejména systém vrozené imunity.
  • Vitamin C je důležitý pro první linii obrany proti bakteriím a virům.
  • Vitamin C je vysoce koncentrovaný v bílých krvinkách, které usmrcují viry a bakterie.
  • Vitamin C stimuluje reprodukci T lymfocytů, které mohou eliminovat infikované buňky
  • Vitamin C odstraňuje volné radikály, které vznikají jako součást zánětlivé reakce.

 

Vitamin C přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem.

  • Díky svým antioxidačním vlastnostem je vitamin C považován za „vychytávač volných radikálů“.
  • Vitamin C je silný antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály a oxidativním stresem.

 

Vitamin C se podílí na normální funkci krevních cév.

  • Vitamin C se podílí na metabolismu kolagenu, a tím podporuje normální činnost cév.

 

Vitamin C podporuje schopnost těla absorbovat železo.

  • Nedostatek železa vede ke snížení výkonnosti. Vitamin C pomáhá vstřebávat železo.

Vitamin C se podílí na normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí a chrupavek.

 

Zdroje vitaminu C

Nejdůležitějším zdrojem vitaminu C je strava. Kromě čerstvého ovoce je vynikajícím zdrojem vitaminu C také mnoho druhů zeleniny.Kyslík, světlo a teplo urychlují rozklad a ztrátu vitaminu C. Pokud není zajištěn dostatečný přísun vitaminu C ze stravy, lze k jeho doplnění použít doplňky stravy

Česká Společnost pro výživu, na základě knihy referenční hodnoty pro příjem z aktualizované verze 2019, doporučuje zajistit organismu 110 mg vitaminu C pro muže starší 19 let a 95 mg pro ženy starší 19 let. 

Vitamin C je velmi citlivý na skladování; kyslík, světlo a teplota mohou vést k částečné až 100% ztrátě vitaminu C z potravy. K významným ztrátám vitaminu C může dojít již po dvou dnech skladování. Jablko může ztratit veškerý obsah vitaminu C, pokud je skladováno jeden měsíc při pokojové teplotě. Obsah vitaminu C v mraženém ovoci a zelenině může být po šesti měsících téměř nulový. Ani konzervy neposkytují úplnou ochranu: během jednoho roku se může obsah vitaminu C snížit až o 60 %.

 

Nedostatečný příjem vitaminu C nejlépe zajistíte doplňky stravy s vitaminem C s postupným uvolňováním

Příjem příliš velkého množství vitaminu C není vhodný, protože tělo může ukládat jen jeho omezené množství. V některých případech, jako je např. těhotenství a kojení, má tělo zvýšenou potřebu vitaminu C. Pokud tato potřeba není včas pokryta,  nedostatek vitaminu C může vést k řadě zdravotních obtíží. Pokud nelze zajistit dostatečný přísun vitaminu C pestrou a vyváženou stravou, lze k doplnění chybějícího vitaminu C použít doplňky stravy. Vhodné jsou doplňky stravy Cetebe®.

Zvýšené požadavky na vitamin C

Česká Společnost pro výživu předkládá inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Doporučení se liší ve vztahu k dětskému věku, k výživě těhotných a kojících žen a k výživě starších lidí. U vitaminu C by v nutričních parametrech mělo být dosaženo zvýšení příjmu kyseliny askorbové (vitaminu C) na 100 mg denně, u dětí v rámci odpovídajících doporučení.*

*v souladu s výživovými cíli pro Evropu (WHO) a s doporučením evropských odborných společností

Zdroj: Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky – Společnost pro výživu (vyzivaspol.cz)

 

V následujících případech je však potřeba vyšší:

Těhotenství a kojení 

Během těhotenství je důležité zajistit těhotným ženám dostatečný příjem vitaminů. Dostatek vitaminu C je však důležitý jak pro organismus matky, tak pro správný vývoj plodu.  Denní příjem vitaminu C je stanoven na 105 mg od čtvrtého měsíce těhotenství a 125 mg při kojení.

Sportovní aktivity 

Potřeba vitaminu C se zvyšuje i při sportovních aktivitách, protože zvýšená fyzická aktivita zvyšuje tvorbu volných radikálů. 

Spotřeba tabáku 

Díky svým antioxidačním vlastnostem má vitamin C schopnost neutralizovat řadu nebezpečných látek z cigaretového kouře, a tím snižuje poškození buněk a tkání. Česká Společnost pro výživu doporučuje u kuřáků denní příjem 185 mg vitaminu C u mužů a 135 mg u žen.

Diabetes mellitus

Zvýšená hladina krevního cukru u pacientů s diabetem může poškodit kapiláry v očích, srdce a nervovou tkáň. Hlavní příčinou je oxidativní stres ze zvýšeného množství volných radikálů. Volné radikály mohou poškodit buněčné stěny, tělesné proteiny a genetický materiál. Z těchto důvodů je nesmírně důležité zajistit dostatečný přísun látek vychytávajících volné radikály, mezi které patří i vitamin C.

Koncentrace vitaminu C v krvi diabetiků je nejméně o 30 % nižší než u nediabetiků, proto by diabetici měli přijímat dvakrát více vitaminu C, aby dosáhli stejné plazmatické hladiny v krvi jako zdraví jedinci. Množství vitaminu C doporučené pro diabetiky je obtížné docílit běžným dietetickým příjmem.