V jakých potravinách je nejvíce vitaminu C?

  • 19.05.2023

 

 

Citrusy jsou často první volbou v případě, že potřebujeme doplnit vitamin C. Možná však budete obsahem vitaminu C v citronech a pomerančích poněkud zklamáni, protože mnohem více céčka obsahuje např. petrželová nať. Důležité ovšem není jen to, jaké potraviny k doplnění vitaminu C volíme, ale také to, jak je skladujeme a dále zpracováváme. Přinášíme vám nejen tipy na bohaté zdroje vitaminu C, ale rady, díky kterým bude obsah vitaminu C co nejvíce zachován.

 

Kolik vitaminu C denně?

Denní příjem vitaminu C by měl být u zdravého dospělého člověka 80 až 100 mg denně. Zvýšit příjem vitaminu C je vhodné nejen v období zvýšeného výskytu respiračních infekcí, např. v době chřipkových epidemií, během infekčních onemocnění, ale také během zvýšené psychické a fyzické zátěže. Na vyšší příjem vitaminu C by neměli zapomínat ani těhotné a kojící ženy, sportovci, senioři a kuřáci. U kuřáků by denní příjem vitaminu C měl dosahovat 135 mg u žen, 155 mg u mužů. Hladinu vitaminu C může snižovat užívání hormonální antikoncepce a některých léků (např. kortikosteroidy, některá antibiotika, acylpyrin aj).

 

 

 

Kde vás vitamin C možná překvapí

Nejlepším způsobem, jak dodat organismu dostatečné množství vitaminu C, je zdravá a pestrá strava s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny. Když se řekne vitamin C, mnozí si okamžitě vybaví citrón a další citrusové plody jako např. pomeranč a grapefruit. Vitamin C, který je známý také jako kyselina askorbová, bychom ale v mnohem větším množství našli v potravinách, ve kterých byste to nejspíš vůbec nečekali. Pokud chcete doplnit vitamin C, namísto citrónu zkuste z ovoce např. šípky, rakytník a kiwi, ze zeleniny pak červenou papriku, brokolici či křen. Ty totiž obsahují vitaminu C mnohem více než citrusy. Mezi tradičně oblíbené zdroje vitaminu C patří také kysané zelí, jehož obsah vitaminu C je ale poněkud přeceňován. Kysané zelí obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, zejména probiotik, nicméně obsah vitaminu C ve 100 g je „pouhých“ 14,7 mg.

 

 

 

Jak zachovat vitamin C v ovoci a zelenině?

Ačkoliv je dobré vědět, ve kterých potravinách vitamin C najdeme, neméně důležité je také vědět i to, jak ovoce a zeleninu skladovat a dále zpracovávat, aby se zamezilo ztrátám vitaminu C. Ztráty se totiž mohou pohybovat mezi 20 až 80 %. Nejvyšší obsah vitaminu C najdeme v ovoci a zelenině pod slupkou. Vhodné je proto ovoce a zeleninu důkladně omýt, nikoliv loupat, protože odstraněním slupky se o vitamin C dobrovolně ochuzujeme. Vitaminu C škodí nejen vysoká teplota při tepelném zpracování, ale i samotný kontakt s kyslíkem. Ovoce a zeleninu proto vaříme krátce, v malém množství vody, nakrájené na větší kusy, abychom zmenšili plochu, která přijde s vařící vodou do kontaktu. Ovocné a zeleninové saláty je vhodné připravovat krátce před konzumací, protože nakrájené ovoce a zelenina reaguje se vzdušným kyslíkem, a díky tomu dochází ke ztrátám vitaminu C. Bývá dokonce uváděno, že po 15 minutách dojde ke ztrátě až 50 % vitaminů. Máme-li čerstvého ovoce a zeleniny nadbytek, vhodným způsobem je jeho zamrazení. Zde platí pravidlo, které říká, že zamrazovat bychom měli ovoce a zeleninu jen zralé a čerstvé. Ovoce omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Jednotlivé porce vložíme do mrazících sáčků, aby se ovoce a zelenina nejen rychleji zamrazily, ale také dříve rozmrazily. Patříte-li mezi milovníky okurek, cuket a avokáda, na mražení raději zapomeňte. U ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody způsobí mráz změnu struktury, a to je důvod, proč se jejich další konzumace netěší příliš velké oblibě.

 

Když je ovoce a zeleniny nedostatek

Vitamin C je známý nejen svým vlivem na normální funkci imunitního systému, ale také na celou řadu dalších tělesných funkcí. Pro celkové zdraví je proto zásadní mít dostatek vitaminu C, který si zajistíme denní konzumací pěti porcí ovoce či zeleniny (o velikosti pěsti). Pokud však patříte k těm, v jejichž jídelníčku dostatečné množství ovoce a zeleniny chybí, je vhodné se zamyslet nad změnou stravování. Příprava „krabiček“ s jídlem je sice náročnější na čas, ale pro zdraví mnohem lepší než obědy ve fast foodech. Pokud však víte, že dostatek vitaminu C nejste schopni zajistit pestrou a vyváženou stravou, je vhodné obohatit jídelníček kvalitními doplňky stravy. Naším tipem je Vitamin C 500 mg s postupným uvolňováním od Cetebe®!

 

Jak vybrat ten správný doplněk stravy s vitaminem C?

Jak se orientovat v široké nabídce doplňků stravy s obsahem vitaminu C? Volte vitamin C s postupným uvolňováním jako je céčko do Cetebe. Vysoké dávky klasického vitaminu C se neukládají do zásoby a tělo nadbytek rychle vyloučí z organismu močí. Vitamin C s postupným uvolňováním zajišťuje efektivnější vstřebávání vitaminu C do organismu a lepší využití tkáněmi. Řada Cetebe® obsahuje také Vitamin C 500 mg s postupným uvolňováním, a tělo je tak díky TECHNOLOGII ČASOVÝCH PERLIČEK zásobeno vitaminem C během celého dne. Vitamin C 500 mg je určen dospělým a dětem od 9 letkomfortní užívání zajišťuje snadno polykatelná kapsle. 

 

Proč právě céčko od Cetebe®?

Cetebe® Vitamin C 500 mg s postupným uvolňování podpoří nejen zdraví, ale přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání! Vitamin C bohužel lidské tělo není schopno vyrobit samo, a proto je nutné přijímat jej prostřednictvím stravy. V případech, kdy je organismus vystaven vyšší psychické a fyzické zátěži, je navíc jeho potřeba vyšší, což platí i pro některé skupiny osob (kuřáci, těhotné a kojící ženy, období zvýšeného výskytu respiračních infekcí, při zvýšené fyzické a psychické zátěži atd). Možná jste netušili, že vitamin C přispívá:

  • ke snížení míry únavy a vyčerpání,
  • k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm,
  • k normální funkci imunitního systému,
  • k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, chrupavek, kostí, kůže a dásní
  • k normální psychické činnosti,
  • k normálnímu energetickému metabolismu,
  • k normální činnosti nervové soustavy,
  • k ochraně buněk před oxidativním stresem. 

 

Jak hodnotí Cetebe® IMMUNITY Forte spotřebitelé?

Cetebe® Vitamin C 500 mg s postupným uvolňováním je super, skvele se zapiji příjemné cinká a chrasti, tableta dobře klouže a nikde nedrhne. Povzbudí mysl a mam vice energie, každý den si je beru ráno a stačí zapit opravdu malým množstvím vody.“ Martina

„Velké plus vidím v postupném uvolňování, posílení imunity, a hlavně v tomto období snížení únavy během užívání. Cetebe. 100 % můžu všem doporučit, protože výsledek je vidět během pár dnů hlavně v tomhle chmurném období bychom měli svoji imunitu posilovat.“ Hana

Céčko je základ. Pokud nechci marodit, doplňuji v dostatečné dávce ve formě tablet. Předávkovat se nedá. Postupné uvolňování je určitě super benefit Cetebe. Beru tabletu denně hned ráno po snídani a mám pocit, že mě tato vitamínová bomba nakopne a dodá energii na celý den. Michaela

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Cetebe® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu cetebe.cz. Testování proběhlo v období leden až březen 2022.

https://testovani.zenysro.cz/test/cetebe-immunity-forte

https://testovani.zenysro.cz/test/cetebe-vitamin-c-500-mg

 

Získejte Cetebe zdarma!

Chcete vyzkoušet Cetebe zcela zdarma? Sledujte nás na sociálních sítích (Facebook a Instagram), kde každý měsíc soutěžíme o prémiové produkty Cetebe. 

 

Vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému, k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, chrupavek, kostí, kůže a dásní, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm. Zinek přispívá k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidativním stresem, k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů, pokožky a zraku, k udržení normální hladiny testosteronu v krvi. Vitamin D přispívá k normálnímu stavu kostí a zubů, k normální činnosti svalů, k normální hladině vápníku v krvi, k normálnímu vstřebávání vápníku a fosforu a podílí se na procesu dělení buněk.

 

 

Zdroj:

 https://www.nzip.cz/clanek/1142-vitamin-c-kyselina-askorbova

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/vitamin-c/